+358 9 3505 530 exxi@exxi.fi

KAAPELIMERKINNÄLLÄ ON VÄLIÄ

Kaapelimerkintöjä käytetään asennuksissa, koneissa ja laitteissa. Käytännöllisintä on merkitä kaapelit asianmukaisesti jo asennusvaiheessa. Tällöin tiedetään tarkkaan, mikä kaapeli menee mihinkin. Myöhemmin käyttöönotot, vianetsinnät ja huollot nopeutuvat, mikä tuo kustannussäästöjä. Laadukkaat kaapelimerkinnät ovat merkki luotettavasta laitteen valmistajasta tai asennustyön suorittajasta.

Kaapelimerkinnän on kestettävä laitteen tai asennuksen koko elinikä. Oikein valitut materiaalit kestävät säätä, UV-säteilyä, hankausta, äärimmäisiä lämpötiloja ja kemikaaleja. Laadukkaille materiaaleille on saatavana tarvittavat viranomaisdokumentit kuten ROHS ja REACH. Usein projekteissa hinta on keskeinen tekijä, jolloin saatetaan käyttää sopimattomia tarramateriaaleja tai jätetään kaapelimerkinnät jopa kokonaan tekemättä. On uutisoitu tapauksia, joissa kaapelinpäät on rakennustyömailla jätetty merkitsemättä tai ne eivät ole olleet halogeenivapaita. Jos tarrat irtoavat tai jälki häipyy, vianetsinnät ja huollot vaikeutuvat. Pahimmillaan voi aiheutua vaaratilanteita.

Kaapelimerkinnöissä toimivia materiaaleja on ohut rypistymätön laminoituva vinyylikietaisutarra, joka kestää hyvin hankausta ja kemikaaleja. Kietaisutarran teksti on luettavissa saumattomasti joka puolelta. Erilaiset lipuketarrat nylonista ja vinyylistä toimivat etenkin ohuiden johtimien kanssa ja kiinnittäminen on nopeaa. Kutistesukkia voidaan käyttää, jos kaapelin pää ei ole vielä kytkettynä paneeliin tai liittimeen. Nippusidekiinnitteiset tagit soveltuvat kaapelinippujen merkintään.

Kaapelimerkintä kutistesukat

Selkeät kaapelimerkinnät luovat luotettavaa mielikuvaa asennustyön suorittajasta.

Kannettavat tarratulostimet mahdollistavat kaapelimerkintöjen tulostamisen suoraan asennuspaikalla.

Yhtä tärkeää kuin itse kaapelimerkintä on merkitä paneelit ja liittimet, joihin kaapelit kytketään. Kannettavissa tarratulostimissa on valmiita sisäänrakennettuja sovelluksia, joilla oikean portti- tai liitinjaon määrittely on helppoa. Tarrat voi luoda tietokoneohjelmiston avulla tai mobiilisovelluksilla ja tarrapohjat voi tallentaa tarratulostimen muistiin myöhempää käyttöä varten. Tulostettavien tietojen tuonti tarrapohjalle langattomasti suoraan Excel-tiedostosta pilvipalvelusta on nykypäivää. Tarrojen tulostus voidaan integroida ulkoisiin järjestelmiin, mikä vähentää manuaalisia virheitä.

Kaapelimerkintöjen toteutusta on ohjeistettu erilaisin standardein. Data- ja teleasennuksissa merkintöjä toteutetaan mm. Yhdysvaltain standardoimisjärjestön laatiman ANSI/TIA606 -standardin mukaan ja sähköasennuksissa SFS-EN 60204 edellyttää kaapelien tunnistettavuutta. Monilla organisaatioilla on omat käytäntönsä. Tärkeintä on, että kaapelimerkinnät tehdään asianmukaisesti, merkinnät päivitetään muutosten yhteydessä ja kaapelit ovat tunnistettavissa asennuksen tai laitteen koko eliniän. Pysyvät laadukkaat kaapelitarrat mahdollistavat ohjeidenmukaisuuden ja parantavat kustannustehokkuutta.

 

 

Katso ratkaisumme kaapeli- ja johdinmerkintään tästä>>

Katso lisää kannettavista Brady-tulostimista tästä>>

Kysy kaapelimerkinnöistä yhteydenottolomakkeellamme>>

Tarrat kaapelimerkintään ja kytkentätaulujen merkintään

Kaapelimerkinnällä on väliä tehokkaan työskentely-ympäristön luomisessa.

Exxi Oy (2928657-5)
Olarinluoma 16
02200 Espoo, Finland
Puh : +358 9 3505 530
Sähköposti : exxi@exxi.fi

© EXXI 2019. All rights reserved.